2.jpg

Volt növendékek honvédesküje

Október utolsó péntekje sok család és fiatal számára volt különleges nap: Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián a 10 hetes alapkiképzésüket teljesítő honvéd altiszt- és tisztjelöltek e napon tettek ünnepélyes katonai esküt. A felsorakozott katonák között ott volt a 2013. augusztus 1-jén a Honvédelmi Minisztérium teljes körű fenntartásába került debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium idén érettségizett kilenc egykori növendéke is.

 

Bő egy évtized után újra „katkóban” végzett egykori növendékek mondhatták ki a minden katona számára legfontosabb mondatot: „Életem árán is megvédem!” Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az iskolaszervezés és -alapítás elmúlt közel hét évének legmeghatóbb pillanata volt ez a pénteki nap. Debrecenben 2011. február 3-án jelentették be ünnepélyes keretek között a honvéd középiskolai oktatás újraindítását, és két év szervezőmunka után, 2013. szeptember 1-jén elindult el az első két növendéki osztály.

Az igazgató hozzátette: az előző években is szép számmal választották a növendékek a katonai pályát, de soha még ennyien egyszerre nem tettek honvédesküt, mint most. Mindezt úgy, hogy az esküt előmondó honvéd tisztjelölt is a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola egykori növendéke volt, aki a 10 hét után megkapta a legjobb kiképzendőnek járó elismerést is.

A debreceni honvéd középiskola mára országosan és nemzetközileg is elismert iskolává vált. Kiváló kapcsolatot ápol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karával, az MH Ludovika Zászlóaljjal, valamint a csehországi Moravska Trebovában található katonai középiskolával. A Debrecenben végzett és katonai pályát választó növendékek teljes mértékben megfelelnek annak a nemzetközi tendenciának, hogy a középfokú „katonai” intézmények elsődlegesen a minőségi utánpótlást adják az adott nemzet haderejének.

A honvédesküt tett egykori kratochvilesek névsora: Babinka István, Csernák Martin Dániel, Kovács Botond, Molnár Gyula honvéd tisztjelöltek, valamint Kalapos Ferenc, Kiss Dániel, Suki Kálmán, Szolár Levente és Urr Nándor honvéd altisztjelöltek.

Forrás: honvedelem.hu