Kedves Felvételizők!
Jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzéke
1111 kód szakgimnázium
2222 kód gimnázium
3333 kód honvéd kadét
A felvételi eljárás menete, időpontok megtekinthetők itt.

 

2.jpg

Csehországban jártak a honvéd középiskolások

A cseh védelmi minisztérium moravska trebova-i katonai középiskolájába látogatott el a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium húsz növendéke, valamint kísérőik április 16-20. között.
 

A két iskola kapcsolata 2016-ban kezdődött, amikor is a cseh fél testvériskolai kapcsolat létesítésének szándékával kereste meg a Honvédelmi Minisztériumot. A két iskola vezetésének kölcsönös látogatása után elsőként a cseh diákok látogattak el Debrecenbe, tavaly szeptemberben. A honvéd középiskola növendékei pedig az elmúlt napokban jártak Csehországban.
Az ötnapos program során a növendékek megismerkedhettek a cseh katonai középiskola történetével és az intézmény tanulóival közösen gyakorlati foglalkozásokon vettek részt. Kedden akadálypálya, fizikai felmérés és közelharc-foglalkozások voltak, csütörtökön pedig a közösen kialakított cseh-magyar diákszakaszok teljes menetfelszerelésben önálló menetgyakorlatot hajtottak végre - cseh és magyar diákszakasz-parancsnokok vezetésével.

A magyar diákok szerdán ellátogattak Prágába, ahol megtekintették a cseh királyi város történelmi nevezetességeit, koszorút helyeztek el Görgei Artúr és II. Rákóczi Ferenc Prágában található emléktáblájánál. A prágai helyőrségi klubban elfogyasztott ebéd során a növendékek találkozhattak a cseh vezérkari főnök első helyettesével, Jiří Baloun altábornaggyal, aki személyesen köszöntötte a magyar tanulókat. Elmondta: minden hadsereg legfőbb alapja a nevelés, mely csak a személyes példamutatásra és szakmaiságra alapozható.
A katonai középiskola klubjában csütörtökön tartott búcsúestet követően péntek reggel indultak haza a magyar diákok. A cseh növendékekkel közösen végrehajtott sikeres feladatok elismeréseként minden magyar növendék megkapta az iskola harci klubjának a felvarróját. Az iskola parancsnoka pedig személyes coinjának átadásával ismerte el a legmotiváltabb és legügyesebb magyar növendék, Bebők Bence 11. évfolyamos tanuló teljesítményét.

Berkecz Gábor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója elmondta: két év tervező-szervező munkájának a gyümölcse a két középiskola között kialakult kapcsolat. „Jó volt látni és tapasztalni, hogy a több évtizedes előnnyel rendelkező cseh katonai középiskola nevelési alapjai ugyanazok, mint a Kratochvilban: példamutatás, szakmai hitelesség, motiváció, egyéni törődés. A kialakult cserekapcsolatból pedig nemcsak a két középiskola profitálhat, hanem a két ország és haderő is, hiszen az egy hét során a cseh és magyar növendékek közösen, csapatban dolgoztak, ami további jó és stabil alapokkal szolgálhat a két haderő eddig is jó együttműködéséhez” - összegezte a látogatást az igazgató.
A két iskola kapcsolata a cseh diákok szeptemberi látogatásával folytatódik.

Forrás: honvedelem.hu