KRÉTA e-napló bevezetéseKedves Növendékek! Tisztelt Szülők!

A 2020-2021-es tanévben iskolánkban új e-napló bevezetésére kerül sor. 
Szeptembertől a KRÉTA naplót fogjuk használni, illetve a szülők a KRÉTA elektronikus ellenőrzőn keresztül tájékozódhatnak gyermekük iskolai eredményeiről, tanulmányi ügyeiről.
A belépéshez szükséges felhasználói adatokat a diákok személyesen az osztályfőnököktől, a szülők pedig e-mailben fogják megkapni.

Az iskola elektronikus naplójának elérhetősége:

https://kratochvil.e-kreta.hu

Az elektronikus ellenőrzővel kapcsolatos információkat az alábbi linken olvashatják:

https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=2424862
 
Kovács István alezredes
igazgató

3.jpg

A honvéd középiskolásoknak tartott előadást az államfő

A klímaváltozásról tartott előadást a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékeinek Áder János köztársasági elnök szeptember 21-én, Debrecenben.

 

A honvéd középiskola tanulóinak tartott prezentációjában az államfő a klímaváltozásról, annak drámai következményeiről és a lehetséges megoldási módokról beszélt.
Az államfő rámutatott: a népességnövekedés az ipari forradalom idején indult, ezzel egyenes arányban a szén-dioxid kibocsátás és a globális felmelegedés is  egyre gyorsuló tendenciát mutatott. Mint mondta, az idei nyáron világszerte újabb és újabb melegrekordok dőltek meg, Magyarországon például több mint egy hónapon át tartott a hőhullám időszaka.


Áder János kiemelte: a túlnépesedés mára ijesztő méreteket öltött, s a jelenlegi mutatók tükrében 2050-re már 10 milliárd ember fog élni a Földön, amely a vízhasználat és a szén-dioxid kibocsátás további növekedésével, ezzel a felmelegedés gyorsulásával fog együtt járni. Mint mondta, ha a hőmérséklet növekedése meghaladja a további két fokot, annak már beláthatatlan egészségügyi, gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Az élelmiszer-termelés feltételei tovább romlanak, a tengerek elsavasodása folytatódik, nő a lég- és vízszennyezettség mértéke, a jégtakarók olvadása a tengerszint növekedésével jár majd, a vízhiány pedig minden eddigi mértéket felülmúl majd. Utóbbinak hatása szintén új problémákat vet fel, hiszen fokozódó migrációs nyomással fog járni. „Ha mindez bekövetkezik, 4-500 millió ember kelhet útra az érintett területekről. Amit eddig láttunk migrációs nyomásként, az nagyságrendekkel kisebb, mint ami az elkövetkezendő évtizedekben várható” – mondta Áder János.


A köztársasági elnök a honvéd középiskolai növendékek előtt hangsúlyozta: a migrációs hullám miatt sokkal nagyobb feladat hárul a katonákra is, ám a klímaváltozás következményeként a határvédelem csak egy lehet a sok feladat közül, hiszen a globális felmelegedés hatásai között szerepelhetnek a járványok, az árvizek és egyéb természeti csapások is, amelyek elleni védekezésnél a katonaság szerepe nélkülözhetetlen. „Amikor önök erre a hivatásra készülnek, és leteszik majd az esküjüket, jusson eszükbe, hogy esetleg olyan szituációkban is helyt kell állniuk, amelyekre most még nem is gondolnak” – mondta a növendékeknek az államfő.


Áder János előadása végén bemutatott néhány megoldási lehetőséget a problémákra, elsősorban a vízhiány és a vízszennyezés témakörében, majd válaszolt a növendékek kérdéseire.
Az államfő előadása kapcsán Berkecz Gábor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a környezettudatos nevelés fontos része a honvéd középiskola nevelési programjának, hiszen a növendékek osztályfőnöki órán, kollégiumi csoportfoglalkozáson és biológia órán már találkoztak a témával, ám ilyen nagy volumenű előadásra még nem került sor. „A hazaszeretetre, a legjobb értelemben vett felelősségteljességre való nevelés fontos része, hogy a környezetünkre vigyázni kell. Hiszen bolygónk és saját természeti kincseink, folyóink, tavaink és erdőink ugyanolyan fontosak a jövőnk számára, mint nemzeti értékeink, történelmünk. A kettő elválaszthatatlan egymástól” – mondta az intézmény igazgatója.


Forrás: honvedelem.hu


Kérjük, hogy adója 1 %-ával támogassa iskolánk alapítványát!
Középfokú Elektronikai Szakképzésért és Honvédelmi Oktatásért Alapítvány
4027 Debrecen, Füredi út 69. Adószám: 19123879 – 1 – 09
Köszönjük!