Kedves Növendékek! Tisztelt Szülők!

A nyári szünidő alatt intézményünk minden szerdán 8:00 órától 12:00 óráig tart ügyeletet tanulói ügyintézés céljából.

ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ NAPPALI TAGOZATOS KÉPZÉS a 2020/21-es tanévben
Elektronikai technikus (54 523 02)
Képzési idő 1 év
Beiratkozás : 2020. augusztus 17. 8:00- 13:00-ig
 

A nyári szünetre jó pihenést kívánunk Mindenkinek!

1.jpg

Iskolánk története

A kezdeti idők

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium jogelődjét a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumot 1990-ben alapította Debrecen Város Tanácsa. Az intézmény, akkor már nagyhírű debreceni Mechwart András Gépipari Technikumból vált ki, tisztán elektronikai profillal.
Az önálló épülettel nem rendelkező új debreceni szakközépiskola 1992-ben kapta meg a Kossuth Laktanya mellett található volt Elektronikai Tiszthelyettesképző Szakközépiskola épületét. Az 1990-es években és az ezredfordulót követően a Gábor Dénes Debrecen meghatározó elektronikai szakközépiskolája volt. Az itt tanult diákok rendre kimagasló eredményeket értek el az országos elektronikai versenyeken.

A honvédelmi nevelés kezdetei

2009 márciusában az MH 5. Bocskai István Lövészdandár új parancsnoka dr. Böröndi Gábor dandártábornok megkereste az iskola akkori vezetését együttműködési javaslatot tett a honvédelmi nevelés és katonai alapismeretek tantárgy oktatására. Egy az iskola egészét érintő honvédelmi - diákönkormányzati nap után, a dandár támogatásával 2009 őszén elindult a honvédelmi szakkör az iskolában. 2010-ben pedig már tanórai kertek között megkezdődött a  9. és 11. évfolyamon a katonai alapismeretek tantárgy oktatása.

A honvéd középiskolává váláshoz vezető út

2011. február 3-án Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd  vezérkar főnöke látogatást tettek az intézményben.  A katonai alapismeretek tanórai és gyakorlati foglalkozások megtekintése után elkezdődött az intézmény honvéd középiskolává történő átalakításának a folyamata. 2011 szeptemberében a Honvédelmi Minisztérium és Debrecen Megyei Jogú Városa – az intézmény, akkor fenntartója – szándéknyilatkozatot adott ki a honvédelmi nevelés és honvéd középiskolává válás elsősegítéséről. 2012 júniusában a város és a minisztérium a szándéknyilatkozat alapján együttműködési megállapodást kötött az iskola közös működtetéséről.

Honvéd Középiskolaként

2013. augusztus 1-jével a Honvédelmi Minisztérium teljes körűen átvette az iskola fenntartói és működtetési jogkörét. Az intézmény 2014. augusztus 1-jével felvette Kratochvil Károly az első világháború méltatlanul elfeledett parancsnokának a nevét.
A tényleges honvéd középiskolává válást követő tanévekben a Kratochvil kimagasló sikereket ért el a tanulmányi és sportversenyeken. Az évről évre növekvő tanulmányi átlagok, kompetencia mérés eredményei igazolják az intézmény eredményességét és a pedagógusok kimagasló munkáját.
A bentlakásos kollégiumi rendszer egy olyan bajtársias közösséget tudott létrehozni, mely teljesen egyedivé teszi az intézményt a XXI. század iskolai palettáján.
 
„Kratochvil, ahol első a növendék!”


Kérjük, hogy adója 1 %-ával támogassa iskolánk alapítványát!
Középfokú Elektronikai Szakképzésért és Honvédelmi Oktatásért Alapítvány
4027 Debrecen, Füredi út 69. Adószám: 19123879 – 1 – 09
Köszönjük!