hkk@hm.gov.hu | +36 52 537-215 | 4027 Debrecen, Füredi út 69. ikonKeresés | ikonFacebook

blokk címe

blokk tartalma

Hírek

Kratochvil emlékhelyek

 
  Kratochvil Károly tartalmas életútja során az egykori Osztrák-Magyar Monarchia szinte minden területét bejárta. Az alábbiakban az utódállamokban lévő legfontosabb Kratochvil emlékhelyeket vesszük számba annak érdekében, hogy akár tanulmányi kirándulás, vagy tisztelgés lehetőségét megkönnyítsük.

Csehországban Brünnt, más néven Brnot (szülőhelyét), Hranicét (ahol elvégezte a katonai főreáliskolát) és ha már ott járunk Moravska Trebovát (katonai testvériskolánkat) érdemes felkeresni.

Ausztriában Bécsújhelyt (itt teljesítette a katonai akadémiáját) és Bécset (ahol szintén a hadiakadémián tanult) ajánljuk. Arnoldsteint (gyalogezrede- a nagyváradi 4-esek- kivagonírozásának helyszínét) és Kronaut (vonulásuk egyik pontját) is meg lehet nézni.

Olaszországban Monte San Crocét (apja hőstettének színterét Liguriában, ahonnan a család a szentkereszthegyi előnevet kapta), Doberdót (véres védelmi csaták helyszínét), Monte San Gabriele, Monte San Michele és San Marino del Carso magaslatokat (Kratochvil katonái által emeltetett első világháborús emlékgúlák helye), Goriziát (az olasz részt, támaszpontjukat), Polazzót (itt vonultak állásba), a Piave folyónál Monte Perlót és Monte Tombát (előre nyomulásuk és védelmi állásuk pontját), Monte Grappát ( a háború áldozatainak olaszok által emelt közös emlékművét), valamint Visintinit (magyar kápolna) lehet meglátogatni.

Szlovéniában a Soca (Isonzó) völgyét és városát (vonulásuk útvonalát), a Vrata, a Vrsic, a Krn magaslatokat (arcvonal az ellenséggel szemben), Nova vast (szintén világháborús Kratochvil emlékgúla), a Comeni fennsíkot (ide vonultak vissza Doberdóról) Skrbinát (itt látogatta meg őket József főherceg és felesége, kitüntetéseket adott át) található fel. Mindkét országban magyar nyelvű útbaigazító táblákkal találkozhatunk.

Szlovákiában Kistapolcsányt (a kegyúri templomban történő Ferenc Ferdinánd trónörökösnek szentelt gyászmisén határozta el, hogy frontra küldését kéri), Komáromot (csapatszolgálata helyszínét), Csertészt (kolibari magaslat védelme), Mezőlaborcot, Laborcrévet (védelmi harcok), Végortoványt (sikeres rajtaütés az ellenségen), Weretyszovot (az utolsó orosz csapatok kikergetése Magyarországról a hegy túloldalára, amely ma Lengyelországhoz tartozik) érdemes felkutatni.

Lengyelországban Wola Piotrowát (az orosz front áttörésének keretében Kratochvil ezrede harcának helyszíne) lehet felkeresni.

Boszniában Trebinjét (csapatszolgálat a 2. hegyi dandárnál) találhatjuk meg.

Romániában (Erdély és Partium) Brassót (gyermekkora színterét, a Székely Hadosztály parancsnokaként, román internálása helyszínét, felesége szülőhelyét), Kolozsvárt (a 6. honvéd kerületparancsnokságon teljesített szolgálatot, a Székely Hadosztály állomáshelyét, román vizsgálati fogságának egyik helyét), Nagyváradot (a 4. honvéd gyalogezred központját, román fogságának egyik települését a hadapródiskolában) Szamosújvárt (itt volt börtönben) és Kézdivásárhelyt (Kratochvil szobra) látogathatjuk meg. 

Ukrajnában Burstynt (kirakodás a Dnyeszter folyó mellett), Rohatint (tűzkeresztség az I. világháborúban), Mikolajivot (hídfő védelme), Liubytiv (orosz hadifoglyok ejtése) lelhetjük meg.

És végül Magyarországon Kőszeget (apja innen szökött meg a katonai alreáliskolából és állt be honvédnak 1848-ban), Pécset ( Kratochvil a hadapródiskola tanára volt), Budapestet (a Ludovikán tanított, Kelenföldre futott be világháborús leszerelő vonatuk, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója volt a nagy háború után a Várban, sírja pedig az Új Köztemetőben van), Kocsordot (a Székely Hadosztály emlékművét), Demecsert ( a hadosztály fegyverletételének helyszínét) Balatonszepezdet (nyaralóját és szobrát), Debrecent ( a vegyesdandár parancsnoki helyszíne) kereshetik meg a látogatók. A Kratochvil Honvéd Középiskola és Kollégium tagintézményeivel (Debrecen, Hódmezővásárhely, Szolnok, Nyíregyháza) együtt is emlékhelyeknek tekinthetők és 2023 szeptember 1. óta a debreceni intézmény udvarán Kratochvil Károly mellszobra is megtalálható.

Az emlékhelyeket nyilván csak több év alatt lehet, érdemes bejárni. Közlekedési eszközként használható vonat, autóbusz, személyautó, motor. A legkitartóbbak pedig a kerékpárt is választhatják. Az élmények megszerzése érdekében a színtereken gyalogolni is szükséges.

Hajdúböszörmény, 2023 szeptember 17.

Vastag György
honvédelmi alkalmazott

További hírek

helykitolto kép

Diákönkormányzati nap a Sportközpontban

Debreceni intézményünk DÖK napja 2024. 06. 05-én este a Terra Siculorum Székely rockzenekar koncertjével kezdődött...
helykitolto kép

Komplex gyakorlati foglalkozás

Komplex gyakorlati foglalkozáson vett részt a debreceni 9. évfolyam az Újfehértói Honvédelmi Sportközpont bázisán.
helykitolto kép

DÖK elnököt választottak növendékeink

El Tanbouli Jasmine, debreceni intézményünk diákönkormányzatának elnöke 2024 szeptemberétől 12. évfolyamos növendékként az érettségire, továbbtanulásra való felkészülés miatt a 2024-2025-as tanévben már nem vállal feladatot a diákönkormányzat életében.
helykitolto kép

Elballagtak a végzős növendékeink

Harminchat növendék ballagott el 2024. május 3-án, pénteken a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumból. A két végzős osztály tanulói 2020-ban kezdték meg tanulmányaikat a honvéd középiskolában.
helykitolto kép

Búcsú

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium alkalmazotti állománya és növendékei 2024. 04. 30-án rendhagyó iskolasorakozón köszönték meg Kovács István alezredes úrnak az elmúlt négy évben igazgatóként végzett áldozatos munkáját.
helykitolto kép

Egyeztetett felvételi jegyzék 2024

További információ a cikken belül.
helykitolto kép

Kratochvil 10 - versenysorozat

További információ a cikken belül.
helykitolto kép

Duplán verhetetlen a Kratochvil!

Beszámoló a 2024-es Fekvenyomó Diákolimpia országos döntőjéről.
helykitolto kép

Ideiglenes felvételi jegyzék

További információ a cikken belül.
helykitolto kép

Március idusa

Debreceni intézményünkben 2024. március 14-én az első tanórában emlékeztünk arra, hogy az európai városok sorában 1848. március 15-én Pest-Budán is elkezdődtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei.
helykitolto kép

Kratochvil 10 - Természettudományi verseny

Bővebb információ a cikken belül.
helykitolto kép

Gábor Dénes díj

A NOVOFER Alapítvány minden évben nyilvános pályázatot hirdet, és ünnepélyes keretek között adja át a Gábor Dénes Nobel-díjas tudósról, humanista gondolkodóról elnevezett díjat az arra méltó szakembereknek. A 30 éves jubileumi évfordulóra megjelentetett ünnepi kiadványba Kállainé Varga Mária oktatónkat is felkérték, hogy írja le az elmúlt 13 évben sikeres felkészítő tanárként szerzett tapasztalatait és gondolatait a középiskolai pályázattal kapcsolatban.

1

2 3 4 5 6 7 8 9

rendelési idő

H-P:
15:30-17:30

Szombat:
7:30-8:30

Vasárnap:
Zárva

elérhetőségek

Tel: 
+ 36 30 464 5021

E-mail:
emailcim@email.hu

A rendelő címe:
4080 Hajdúnánás Bocskai u. 36.
 

Kratochvil Károly
Honvéd Középiskola és Kollégium


E-mail: hkk@hm.gov.hu 
Tel: +36 52 537-215
4027 Debrecen, Füredi út 69

Ökoiskola logó CDL logó Oktatási Hivatal logó ELTE Origó nyelvi centrum logó Energiatudatos iskola logó

© Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium - 2024